Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
148 Postów
Joanna Joanna
(LaToszka)
Stały Bywalec
Maryjkap napisał:
Do przygotowania kanapki grzybiarza potrzebne są:
1. pełna mobilizacja do popołudniowego spaceru
2. patelnia, masło, pomidory, cebula i grzyb o nazwie Czernidłak kołpakowaty
3. wolny kwadrans na przygotowanie kolacji
3. aparat fotograficzny aby uwiecznić to dzieło

Kanapka wygląda pysznie, aż ślinka cieknie na sam widok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
miałem się zdrzemnąć ale przez te zdjęcia aż zgłodniałem i zrobiłem sobie podobne kanapeczki, z tym że zastąpiłem "grzyby"...
łososiem wędzonym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
O kurczaczek! Mówią, że grzyby to tylko SMAK. No i zainteresowana Waszym czernidłakiem ,zaglądam do encyklopedii ,a tu się okazuje, że ten grzybek ma właściwości lecznicze!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
Joanna Joanna
(LaToszka)
Stały Bywalec
Podczas dzisiejszego spaceru niedaleko lasu napotkałam na takie coś. To jakieś grzyby na pewno, nie jadalne, choć może się mylę . Pytam z czystej ciekawości jaka ich nazwa?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
Joanna Joanna
(LaToszka)
Stały Bywalec
I jeszcze coś takiego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
AndersB napisał:
miałem się zdrzemnąć ale przez te zdjęcia aż zgłodniałem i zrobiłem sobie podobne kanapeczki, z tym że zastąpiłem "grzyby"...
łososiem wędzonym

gdyby nie usunęli mojego zdjęcia o kupce grzybiarza
apetyt by się ulotnił
odrzutowo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
lena1 napisał:
O kurczaczek! Mówią, że grzyby to tylko SMAK. No i zainteresowana Waszym czernidłakiem ,zaglądam do encyklopedii ,a tu się okazuje, że ten grzybek ma właściwości lecznicze!

Grzyby to także pasja. Taki pretekst aby wyjść z domu i powłóczyć się po świecie. Prócz grzybów widzi się równiez to co nas otacza. Nie zawsze potrzebne jest w tym temacie podejście wyłącznie konsumpcyjne. Ludzie z pasją mają bogate życie Lena1 widać u ciebie wyraźnie, że masz żyłkę do grzybów. Znasz także sporo gatunków. Super
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
LaToszka napisał:
I jeszcze coś takiego

To jest Krowiak podwinięty - bardziej niż niejdalny - trujący!
Teraz szaleje i wysypuje się masowo. W tym roku wyjątkowo obficie.

Źródło: grzyby.pl
Niebezpiecznie trujący. W Polsce do lat 70-tych XX wieku był powszechnie zbierany i jedzony. Potem uzyskał status grzyba trującego. Powoduje dwa typy zatruć. Pierwsze są powodowane przez toksyny i mogą mieć różny przebieg od bardzo lekkiego do ciężkiego z zagrożeniem życia włącznie. Statystyki notowały (i nadal notują) dużo zatruć tego typu. Unikano tych zatruć gotując dokładnie olszówki z odlewaniem wody po gotowaniu. Autor, pamięta jako dziecko, że w dalszej rodzinie powszechnie jadano olszówki i sam je przynajmniej raz jadł; od tego czasu ich nie próbował i nie zamierza. Tym bardziej, że nie cechują się żadnymi szczególnymi walorami kulinarnymi poza "zapchaj-żołądek".
Drugi typ zatruć jest bardzo rzadki ale z fatalnymi następstwami. Kłopoty są generowane przez wywoływanie uczulenia u niektórych osób. W przypadku osoby uczulonej, po kolejnym spożyciu olszówek, następuje gwałtowna reakcja alergiczna, której częścią jest niszczenie czerwonych ciałek krwi przez własne „anty-olszówkowe” przeciwciała. W następstwie, nieraz piorunującej, kaskady zdarzeń może dojść do ciężkich uszkodzeń nerek i do zgonu włącznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Na portalu NRK ukazał się artykuł na temat zbierania grzybów w Norwegii. Zachęcam do przeczytania: translate.google.com/translate?hl=pl&...amp;u=http://nrk.no/

Broszura wydana przez Norweskie Ministerstwo Zdrowia w kilku wersjach językowych. Grzyby trujące w Norwegii (w tym po polsku)
helsedirektoratet.no/publikasjoner/gifti...ige-sopper-polsk.pdf

Broszura dotycząca grzybów trujących: helsedirektoratet.no/publikasjoner/gifti...%20sopper_2012NY.pdf

Terminarz punktów kontroli grzybów: translate.google.com/translate?hl=pl&...amp;u=http://nrk.no/

Norweskie Centrum Informacji Toksykologicznej

Norweskie Ministerstwo Zdrowia
Tel.: 22 59 13 00 (czynne całą dobę)
www.giftinfo.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Mario a masz jakiś przepis na czyrenia ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok